İşte bu nedenlerle çeşitli teoriler öne sürülüyor, bunların bazıları araştırmanın lider şirketinin çeşitli ilaç şirketlerinin yatırımını daha da çabuk kendine akıtmak için sona gelindiğini duyurmak istemesi. Bir diğeri ise emekliliğe gün sayan Clinton'un skandalları dışında da hatırlanmak istemesi. Çünkü ABD ekonomisinin özellikle son 4-5 yıl içinde dünya ekonomisinin tam anlamıyla yol göstericisi olması Clinton'un başarısı olarak görülmüyor, hatta "O olmasaydı da bu ekonomik güç aynen varolurdu" deniliyor. İşte bu nedenle Clinton'un, hazır araştırma şirketleri bu konuyu açmışken, hemen olayı devralıp açıklama yapması doğrudan bir politika, özellikle de bu kadar genç bir başkanın 'bir şeyler başarmış olmak' isteğinin sonucu olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor.Öte taraftan da büyük bir rüzgarı arkasına alan İngiltere Başbakanı Blair'in de iktidarda beklenildiğinden başarısız olması ve -ailesi dışında- Clinton'la ortak özelliklere sahip olması da O'nun da bu konuda çok hızlı davranmasına neden oldu. Ayrıca tabii ki İngiliz bilim adamlarının yaptığı bir açıklamayı Amerikan meslektaşına bırakmak istememesi sonucu iki büyük güç bir anda dünyayı pembe hayallere itti.
Son bir sorun da gerçekten bu keşif tamamlanınca ne sürede neler üretilebileceği, çünkü insanlık tarihinin bu en önemli buluşu sonrası bile bilim adamları kanseri çözmenin on yıllarca sürebileceğini belirtiyor.
Hazır en büyük buluş demişken aklımıza bir şey geliyor. Eğer gen haritası tamamen bitmiş olsaydı zaten daha da büyük bir yaygara kopartılması gerekmez miydi? Bizce evet, ve bu yaygara kopmadığına göre bu herhalde gerektiğinden erken açılmış bir hediye kutusu olsa gerek...