Tüm Bunlar Ne Kadar Ciddi?Son zamanlarda ücretli servislerin hızla artması TheEndOfFree.com gibi bir sitenin bile açılmasına sebep oldu. Site son zamanlarda hizmetlerini ücretlendirmeye geçen şirketlerin kaydını tutuyor. Fakat ilk bakışta bu site bir "ücretli site karşıtı" gibi gözükse de aslında kendisi de İnternet hizmetleri veren bir şirketin parçası. Bu kayıtları tutarken hem fiyatlandırma yapmayı düşünen firmalara danışmanlık yapmayı planlıyor hem de kendi hizmetlerinin bir bölümüne fiyat biçerken bu bilgilerden yararlanmayı düşünüyor. Böylece sunduğu İnternet hizmetlerinin bir bölümünü geliştirip fazladan özellikleri sunarken o da "premium" hizmet adıyla ücret talep edecek.İşte bu geliştirilmiş hizmetler İnternet'i gittikçe farklılaştırma yolunda, belki de bir süre sonra en gereksiz hobiler için bile açılan sitelere pek rastlamayacağız. Dönüm noktası ise telif hakları, eğer bu konu dev şirketler ücret alabileceği bir biçimde sonlanırsa gerçekten sözünü ettiğimiz tüm şeyler gerçek olabilir. Futbol maçlarının, en son sinema filmlerinin şifreli yayını gibi kaliteli içerik de, en azından bir süreliğine, sadece bunun için ödeme yapmayı göze alabilenler tarafından ulaşılabilir.
Bir diğer kritik nokta da "kar amacı gütmeyen organizasyonlar" ve "sivil toplum örgütleri"nin bedava içerik sunan ama reklamdan gelir uman sitelerden farkı. Eğer gerçekten iki parçalı bir İnternet oluşursa bu sefer de bu gruplar birbirine rakip olabilir ve ücretsiz içerik sunan siteler de, uzun vadede, geçen yıl yaşadıkları sorunları yaşayabilir. Sonuçta da bazıları tasfiye olup "Dijital Darwincilik" kuramını -ki bunu da bir başka yazıda beraber inceleyeceğiz- göz önüne serebilir!
Tüm bunlar, her ne kadar Türkiye'de hala İnternet'e trajikomik bir yaklaşım sergiliyor olsak da, son derece önemli ve yol gösterici öneme sahip. İnternet'e doğru yaklaşmamak, bu yeni ekonomik ve sosyal ortamı yanlış tanımlamak tüm bilişim pazarını zora sokar.
Son olarak uzun süren ayrılığımız boyunca e-posta atan, çeşitli konuları tartışan ve hal hatır süren okurlara böyle devam etmelerini, yazı konuları üzerinde fikirlerimi beklediğimi hatırlatıyorum. Ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin bu sene ilk defa düzenlediği "Bilişim-Tekno Günleri" girişimin kutluyorum, her çalışma toplumumuzu bilgilendirme ve yanlış yasalar çıkmasını engellemek açısından önemli. Organizasyon komitesine de beni ve diğer konuşmacıları içtenlikle ağırladıkları için teşekkür ediyorum.