|
sayfa 1 2 3
Grafik Formatları
Bilgisayar kullanıcıları, farklı 'soyadı' olan sayısız resim barındırır. Bunların farkı ne? Biz çalışmalarımızı, fotoğraflarımızı kaydederken nelere dikkat etmeliyiz?
Bilgisayarlarımız ne kadar gelişse, üç boyutlu görüntüler daha kaliteli olmaya başlasa da henüz iki boyutlu görüntülerden vazgeçebilecek
konumda değiliz. Artık bilgisayarda saklamaya başladığımız fotoğraflar, İnternet'in yavaşlığına uygun boyutta hazırladığımız küçük resimler ve son zamanlarda özellikleri hızla artan cep telefonlarına aktardığımız görüntüler için grafik dosyası formatlarını yakından tanımakta fayda var.İki Temel MetotGrafik formatlarını ayrıntılı incelemeye başlamadan, bu dosyaların kaydediliş aşamasında kullanılan temel metotlardan bahsetmek yerinde olur. Bitmap olarak da adlandırılan ilk kayıt türü, kaydettiği görüntünün haritasını çıkarır. Örneğin ikinci satırın sekizinci noktası kırmızı olacak gibi bilgiyi resmin tüm noktaları için tekrarlar. BMP, TIFF, JPG, GIF gibi formatlar bu yolla kayıt yapar.Bir kere kaydedildikten sonra bu tür görüntüleri kalite kaybı yaşanmadan yeniden düzenlemek oldukça zordur. Kaydedildiği boyuttan daha küçük ya da büyük gösterileceği durumlarda çirkin köşeler, bozulmuş renkler ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, yeni boyuta özgün bilgilerin dosyanın içerisinde olmaması, görüntüleyici program tarafından tahmin edilerek oluşturuluyor olmasıdır. Kullanılan diğer metot ise formüllerden yararlanarak resmi kaydetmektir. Vektör grafik olarak adlandırılan bu dosyalar, "sağ üst köşeden 15 derece açıyla güneydoğuya sarı bir çizgi çiz" şeklinde formüller içerir. Daha az bilgi barındırdırdığından bu tip dosyalar daha küçük boyutlu olabilir. Ayrıca hangi boyutta görüntüleniyor olursa olsun, formüller vasıtasıyla ortaya başarılı bir görüntü çıkar.
Vektör grafikler, kullandıkları metot gereği genelde fotoğraftan ziyade çizim tarzı resimlerde faydalı oluyor.
Vektör GrafiklerÇözünürlükten bağımsız olan, ölçeklenebilir vektör grafikler genelde çizgi film, karikatür benzeri görüntülerde kullanılıyor olsa da birçok farlı amaca hitap etmektedirler. Bu tip grafikleri kaydedebileceğimiz başlıca formatlar şunlardır: AI (Adobe Illustrator), CDR (CorelDRAW), CMX (Corel Exchange), CGM Computer Graphics Metafile, DRW (Micrografx Draw), DXF AutoCAD, WMF (Windows Metafile).Çözünürlüğe göre yeniden meydana getirildikleri için ekranda iyi gözükmenin dışında kağıda çıktı alırken de başarılı sonuçlar sağlamaktadırlar. Bu tip grafikler metinleri de, özellik olarak barındırdığından resim içindeki yazılar da kaliteli olarak görüntülenir. Ayrıca çizilen şekillerin arkaplanları olmak zorunda değildir. Vektör grafikler dörtgenlerle sınırlandırılmamıştır. Başka nesnelerin üzerine yerleştirebilen bu grafiklerin boş bölümlerinde diğer nesneler görüntülenebilir.
Bitmap biçimde kaydedilen bir dairenin dörtgen bir çerçevesi mutlaka olacaktır. Bu çerçevenin boş alanları arkaplana uymadığında istenmeyen görüntüler ortaya çıkabilir. Ama vektör grafiklerde böyle bir sorun yaşanmaz.
Vektör grafikler yazılımlar sayesinde elde edilir. Bir yazılım kullanmadan tarayacımızdan aktardığımız resimleri vektör grafik olarak kaydedemeyiz. Öte yandan vektör grafikleri bitmap'e çevirmek oldukça kolaydır. Ama, orijinal dosyanın kopyasını da saklamayı ihmal etmeyin ki daha farklı boyutlarda bir bitmap istediğinizde bundan yararlanabileseniz. Bitmap dosyanın, tüm yararlı vektör özelliklerini geride bırakacağını unutmayın. Office dökümanınıza bir clip art resim eklerken dosyanın uzantısının wmf olduğunu fark edebilirsiniz. Metafile olarak adlandırılan wmf ve emf uzantılı dosyalar da bir nevi vektör grafik dosyalarıdır. Farklılıkları ise, vektör komutlarıyla beraber içlerinde bitmap resim görüntüleyebilirler. Örneğin vektör olarak çizilmiş bir pencerenin dört parçasından birinde yine formüllerle belirtilmiş özellikler yerine dışardan çağrılmış bir bitmap resim görüntülenebilir. Şu anda wmf daha yaygın kullanılmaktadır, emf yani "enhanced metafile" ise 32 bit için geliştirilmiş daha ileri bir grafik formatıdır ve 16 bit sistemlerde görüntülenemez.
SVG GeliyorHenüz yaygınlaşmamış olan ama üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir vektör grafik formatı da XML teknolojisinden faydalanan SVG (Scalable Vector Graphic) formatıdır. GIF ve JPG dosyalarına İnternet'te alternatif olması için geliştirilen başlıca formatlardan biri olan SVG dosyalarını bir metin editöründe açıp inceleyebilir, XML dilinden ne kadar faydalandığına tanık olabilirsiniz.Daha çok GIF dosyalara alternatif olması beklenen SVG, fotoğrafik olmayan, sınırlı sayıda renk tonu barındıran görüntülerde hem GIF hem de JPG'den küçük boyutlarda kaydedilebilmektedir. Bu formatın en heyecan verici yanı ise, İnternet için hazırlanan bu yeni resim biçiminin HTML ve XML'in nesne kavramlarına uygun olması ve de başka grafik dosyaları ile script ve komutlara değer verip alabilmesidir. SVG ile İnternet'ten sadece formülün indirilip, görüntünün oluşturulması kullanıcının bilgisayarına bırakılınca sayfalar daha hızlı gelecektir. Bu formatın çok daha derin renk özellikleri, mükemmel piksel konumlandırması, daha başarılı çıktılar sağlaması, sayısız yazı tipini barındırıp hatta içindeki metinlerin aranabilmesi söz konusu. Scriptler sayesinde hareketli bir içerik sunulması, farklı derecelerde saydamlık, cep telefonları ve benzeri birçok araca ve Cascading Style Sheet gibi teknolojilere uyumluluğu ile site içeriğine göre şekillenebilmesi de cabası...
» 2. sayfa » Bitmap Grafikler, Başlıca Formatlar, İnternet'te Grafik Seçimi
|