Yeni Windows Nasıl Olacak?
Masaüstü sistemler için Windows XP'nin ardından gelmesi beklenen "Longhorn" kod adlı işletim sisteminin Alpha sürümünden şimdilik gözükenler...
Masaüstü kullanıcıları için hazırlanmakta olan en yeni Windows'un 2004 sonu ya da 2005 başında hazır olması bekleniyor. Ama Longhorn
kod adlı işletim sisteminin alpha sürümünü deneme imkanını daha önceden bulduk!2002'nin son aylarında İnternet'e sızan Longhorn'un biraz daha gelişmiş hali olan M4 sürümü de geride bıraktığımız haftalarda sanal ortamda binlerce kişi tarafından download edilip denendi.
Tanışalım mı?
İlk müjde, kurulumun daha kısa sürecek olması. Windows XP'nin üzerine 20 dakikada kurduğumuz Longhorn şu anki haliyle sadece kurulum yerini ve de kullanıcı adlarını soruyor. Son sürümde tabii ki çeşitli özelleştirme seçenekleri olacak ama kurulum programı bir noktadan sonra "Soracaklarım bu kadar, şimdi gidip eğlen, 10 dakika sonra geri gel" diyecek.Takipçisinin de en az Windows XP kadar önemli yenilikler içereceği malum. Fakat beta testlerinde elde ettiğimiz bilgileri bir alpha sürümünden almamız olanaksız. Geliştirme aşamasının bu dönemindeki görüntü açıkçası biraz garip. "Plex" adı verilen Windows'un yeni görsel düzeni henüz arabirime uygulanmadığından XP'nin menülerini biraz farklı tonlarda görmekten öteye gidemedik. Açılışta kullanıcı seçtirip şifresini soran karşılama ekranında farklı bir arkaplan rengi ve saat dışında bir gelişme yok. Windows Longhorn açılınca aynı durumun işletim sistemi arayüzü için de geçerli olduğu düşüncesine kapılıyorsunuz. Fakat başlıca yeniliklerden biri, görev çubuğunun yanısıra, ekranın sağ ya da soluna yerleştirilebilen, istek halinde saydam kullanılabilen bir yatay çubuk. Üzerinde alpha sürümün uzun boynuzlu logosu olan klasik yuvarlak bir saatin yanında programlara kısayollar içeren çubuğa "Başlat" düğmesini de yerleştirip görev çubuğunu tümden unutabilirsiniz. Office 2003 ile artık iyice haşır neşir olacağınız XML'den bu yatay çubuk da faydalanıyor. Özelleştirebildiğiniz çubuk, İnternet'te doğrudan arama yapabileceğiniz bir kutu da barındırıyor. Detaylı özelleştirme seçenekleri sunan çubuk, üzerindeki parçaları oluşturma işini size bırakıyor ve bunlar "kiremit" olarak adlandırılıyor. İster kullanıcı değiştirme kiremiti, ister hızlı başlat kiremiti, kısacası çubuğu istediğiniz gibi inşa ediyorsunuz.Windows 95'ten beri faydalandığımız görev çubuğundan vazgeçmeyi düşünmeyenler için şu aşamada iki farklı seçenek var. Fakat, daha ince olan ve programlar, saat, vb. öğeleri birbirinden dik çizgilerle ayırmayan yeni çubuğun sağlayacağı özellikler henüz açık değil. Başlat menüsü Donanımlarım ve Bağlantılarım adlı iki yeni öğe içeriyor. Daha kullanıcı dostu bir Aygıt Yöneticisi olan Donanımlarım kısıtlı kullanılabiliyor. Adres Defteri'nin yeni hali olan Bağlantılarım ise Apple'ın MacOSX ile sunduğuna benziyor. Tüm bağlantı bilgilerini bir veritabanında bir araya getiriyor, Exchange Server, başka bir Windows adres defteri ya da vCard'dan bağlantı almanızı kolaylaştırıyor. Belgelerim, Resimlerim, Müziklerim gibi klasörler sadece sol taraftaki "ortak görevler" çubuğu ile yetinmiyor. Artık dosyaların yer aldığı sağ bölme de yatay iki bölüme ayrılıyor ve üst bölümün genişliğini ne kadar arttırırsanız dosyalarla ilgili o kadar çok detayı görüntülebiliyorsunuz. Bu bölümde, "Albüm Oluştur", "DVD'ye Yaz" gibi seçenekler de yer alıyor.
Yenilenmiş Depolama Sistemi
Longhorn'un getireceği yapısal değişimlerden başlıcası, Microsoft'un hazırladığı yeni dosya sistemi. FAT32 ve NTFS'nin yerini alacak yeni sistemin adı Windows Future Storage (WinFS). Bu yılın son döneminde hazır olması planlanan Yukon kod adlı yeni SQL Server'da WinFS'nin kullanıma sunulması planlanıyor.Günümüz veritabanı teknolojisinden yararlanarak yeni bir dosya sistemi oluşturmak, Longhorn'un gecikmesine neden olabilecek en önemli bahane olabilir. Alpha sürümde, işletim sisteminin en çok öne çıkarılan özellikleri olan dijital medya odaklı uygulamalar ve de WinFS dosya sisteminin esamesi okunmuyor.
» 2. sayfa » Yeni Dosya Sisteminin Vaatleri ve Son Sürümden Ne Kadar Uzaktayız
|